6 Harta Peninggalan Ashraf Sinclair Untuk BCL & Noah Yang Ramai Tak Tahu

0
1429

Kematian mengejut Ashraf Sinclair  pada 18 Februari 2020 cukup menyedihkandan memberikah kesan yang mendalam kepada BCL dan kepada seluruh anggota keluarganya.

Namun begitu arwah Ashraf Sinclair telah meninggalkan beberapa harta peninggalan dalam bentuk pelaburan dan perniagaan   kepada isterinya yang tercinta iaitu Bunga Citra Lestari (BCL) dan anak lelaki tunggal mereka, Noah Sinclair.

Arwah telah mencipta nama sebagai seorang aktor yang cukup popular di Malaysia dan Indonesia, selain itu Ashraf Sinclair juga tutur melibatkan dirinya dalam dunia perniagaan. Warisan arwah tersebut bakal diteruskan urusannya oleh BCL dan Noah setelah pemergiannya.

Beberapa warisan perniagaan Ashraf bermula dari syarikat pelaburan, restoran hingga gymnasium.

Setelah 2 bulan lebih  pemergiannya, apa saja berita tentang Ashraf Sinclair, ia masih  hangat diperkatakan  terutama di kalangan peminat, keluarga dan isteri yang ditinggalkan.

Ashraf, yang nama penuhnya Ashraf Daniel Mohammed Sinclair, dilahirkan di London, England. Selain menjadi pelakon, Ashraf Sinclair juga berminat untuk memasuki dunia perniagaan, terutamanya syarikat startup.

Dipetik dari CNNINDONESIA, berikut adalah harta pusaka Ashraf Sinclair untuk BCL dan Noah Sinclair:

Ashraf Sinclair telah menjadi pelabur di beberapa syarikat permulaan di negara ini.

1. Pelabur ‘Startup’

Minatnya yang besar dalam perniagaan ‘startup’ ditunjukkan melalui penggunaan dana peribadi untuk melabur di syarikat kosmetik Korea, Althea, dan perkhidmatan video on-demand Iflix.

Menurut Asraf Sinclair pada satu kesempatan, industri kreatif di Indonesia akan berkembang dengan pesat dan ia memerlvk4n sokongan modal dan teknologi.

2. Sertai Ventura partner

Dari data yang diambil dari laman web startup crunchbase.com, ternyata Ashraf Sinclair juga telah disenaraikan sebagai rakan kongsi Ventura dalam 500 startup sejak 2017.T

Selama ini, 500 startup telah melabur dalam beberapa startup Indonesia seperti BukaLapak, Kudo, Brodo, Hijup, dan Kredivo.

3. Bulgogi Brothers

Selain menjadi pelabur dan perniagaan ‘startup’, Ashraf Sinclair juga mempunyai perniagaan lain dengan isterinya di dalam bidang makanan iaitu restoran Bulgogi Brothers.

Restoran ini dibuka oleh BCL dan Ashraf Sinclair pada (17/10/2013) dan terletak di Lotte Shopping Avenue, Jakarta Selatan.

Bulgogi Brothers menyajikan makanan gaya Korea dan merupakan restoran Bulgogi Brothers pertama di Indonesia.

4. T.G.I. Friday

T.G.I. Friday adalah restoran khas Amerika yang dibuka oleh Ashraf Sinclair melalui perniagaan francais di Indonesia. Restoran ini terletak di daerah Kemang, Jakarta Selatan dan merupakan salah satu perniagaan impian Ashraf Sinclair.

Sepanjang hidupnya, Ashraf Sinclairpernah menceritakan pengalamannya bekerja sebagai pelayan di sebuah restoran francais Amerika, T.G.I Friday’s.

Ashraf Sinclair mengatakan keinginan untuk berniaga telah wujud sejak dia di kolej. Ashraf Sinclair mengatakan bahawa pada masa itu dia ingin memiliki perniagaan walaupun dia tidak tahu perniagaan apa yang ingin dibuka.

5. Pondok Sunda

Pondok Sunda adalah restoran Indonesia yang mengkhususkan diri dalam masakan Sunda yang unik. Restoran ini terletak di Bandar Senayan Jl. Asia Afrika Jakarta Pusat.

Semasa membuka restoran ini, BCL berkongsi pengalamannya menyukai makanan. Bermula dari hobi itu, dia kemudian memutuskan untuk membuka restoran dan bekerjasama dengan suaminya.

6. Crossfit Equator

Crossfit Equator adalah sebuah pusat kecergasan yang terletak di Jakarta Selatan. Bermula dari hobi bersukan, Ashraf Sinclair akhirnya membuka pusat kecergasan.

Malah Ashraf Sinclair telah memfokus pada crossfit sejak 2012. Crossfit sendiri merupakan salah satu sukan yang mula berkembang di Indonesia.

Dicipta oleh Greg Glassman, pergerakan sukan ini diambil dari aktiviti harian, seperti menolak, melempar, menarik, melompat, dengan intensiti tinggi.

Latihan ini terkenal dengan aktiviti yang lasak, misalnya dalam satu sesi latihan, ia dapat merangkumi 100 pushup, 100 pullup, 100 situps dan 100 squat.

Malah sehari sebelum arwah meninggal dunia pada petang tersebut, Ashraf Sinclairmasih lagi membuat latihan crossfit di pusat kecergasan yang tidak jauh dari rumahaarwah.

 

Sumber : Murai

 

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here