‘Bertindak seolah-olah otak di lutut’ – PDRM siasat pembaca berita keluar kenyataan berbaur fitnah

0
458
 

“Sekarang ini, ramai yang hidup secara ala kadar. Ketika otak yang letaknya di atas, tetapi ada yang bertindak seolah-olah otak di lutut.. mengenakan kompaun RM50,000 kepada penjaja kecil yang hanya berniaga di kawasan kampung sendiri,” kata pembaca berita sebuah stesen televisyen swasta baru-baru ini yang mendapat banyak pujian netizen.

Bagaimanapun, kenyataannya itu dianggap fitnah yang sengaja mengaibkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan bakal Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, pihaknya telah membuka kertas siasatan terhadap pembaca berita berkenaan.

Beliau berkata, kenyataan pembaca berita itu dilihat sengaja mengaibkan dengan niat hendak membangkitkan pecah keamanan dan menimbulkan fitnah dan kebencian masyarakat terhadap pasukan PDRM.

Kes itu sedang disiasat mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan yang membolehkan pelakunya dikenakan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Acryl Sani menegaskan, tindakan yang dilakukan PDRM adalah berdasarkan peruntukan undang-undang sedia ada bagi tujuan mengekang penularan Covid-19.

Selain Seksyen 504 Kanun Keseksaan, kes itu turut disiasat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian). Jika disabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penajara tidak melebihi dua tahun atau denda tidak melebihi RM50,000 atau kedua-duanya sekali.

Difahamkan, kenyataan yang dibuat oleh pembaca berita itu adalah berhubung dengan insiden seorang peniaga burger di Kelantan yang dikenakan kompaun RM50,000 kerana didapati beroperasi melebihi had masa yang ditetapkan dalam tempoh PKP.

Peniaga itu kemudian berkongsi mengenai kompaun yang diterimanya itu di Facebook sehingga mengundang simpati orang ramai.

Bagaimanapun keadaan berubah apabila ada beberapa pihak yang tampil mendedahkan peniaga berkenaan sebelum ini pernah dikenakan kompaun atas kesalahan yang sama sehingga dikenakan kompaun RM1,000, membuatkan netizen mempersoalkan mengapa dia mengulangi kesalahan yang sama sedangkan pernah dikenakan tindakan sebelum ini.

Sumber: Harian Metro

viralpurba