Dip4ksa Minum Alr Kncing Sendiri. Lelaki R0hingya Mnangis Dan Terus MemeIuk Pegawai lndonesia

0
53


Sekumpulan etnik R0hingya mendkwa mereka dipukoI penyeIudup serta terpksa meminum a1r kncing sendiri untuk terus hidup sepanjang tempoh empat bulan bergadai nywa di laut sebelum mereka akhirnya diseIamatkan berhampiran pantai Indonesia.

Mereka yang kelihatan tidak terurus berjumlah kira-kira 100 orang dengan kebanyakannya adalah wanita dan kanak-kanak telah berkongsi  pengalaman pah1t yang antara lain terpaksa membuang m4yat ke laut.

Dua daripada mngsa terseIamat itu mendkwa penyeludup yang diupah untuk mengangkut mereka, telah bertindak memukoI sebelum meninggalkan etnik R0hingya terbabit di laut.

Mereka kemudian diseIamatkan nelayan di Indonesia, Rabu lalu, dan ditarlk ke pantai oleh penduduk tempatan pada keesokannya.

” Kami begitu mender1ta di dalam bot itu. Mereka meny3ksa dan menced3rakan kami. Malah, salah seorang daripada kami telah m4ti.

” Pada mulanya, ada makanan tetapi apabila ia sudah habis, mereka (penyeIudup) memindahkan kami ke bot lain dan membiarkan kami h4nyut di lautan,”

Demikian kata-kata Rashid Ahmad, 50, kepada AFP di pusat tahanan imigresen di bandar Lhokseumawe di pantai utara Sumatera.

Seorang lagi mngsa terselamat dikenali sebagai Habibullah mendkwa beliau turut dipukoI tanpa belas kaslhan.

” Mereka memukoI semua orang dengan tervk. Telinga saya diIukakan, selain dipukoI di kepala.” kata Habibullah

Namun, AFP tidak dapat mengesahkan secara bebas kisah mereka itu yang turut mendkwa kumpulan terbabit memulakan perjalanan pada awal tahun ini, berhampiran sebuah kem pelarian R0hingya di Bangladesh

Diselamatkan nelayan

Terdahulu hampir 100 pelarian R0hingya yang terkndas di pinggir laut Indonesia hari ini ditarlk ke pantai penduduk tempatan selepas pihak berkuasa enggan membantu berikutan bimbangkan jangk1tan C0V1D-19.

Difahamkan, kira-kira 94 pelarian terbabit termasuk 30 kanak-kanak yang berlayar menggunakan bot kayu ditemui ros4k oleh nelayan pada minggu ini, sebelum dipintas pegawai maritim dari Pulau Sumatera yang menarik mereka ke pantai.

Namun, pihak berkuasa di bandar Lhokseumawe di pantai utara Sumatera itu enggan membenarkan kumpulan terbabit mendarat dengan alasan bimbang berlaku penyeb4ran C0V1D-19.

Justeru, penduduk tempatan yang m4rah mengambil inisiatif sendiri meI0mpat menaiki ke bot dipenuhi pelarian R0hingya itu dan menariknya ke pantai.

Penduduk yang berkumpul di pantai tempatan bers0rak dengan tindakan itu, menurut wartawan AFP yang berada di tempat kejadian.

” Ia tindakan kemanusiaan yang sungguh murni, kami lihat budak-budak dan wanita meng4ndung terkndas di lautan,” kata seorang nelayan, Aples Kuari.

Awal hari ini, ketua polis tempatan, Eko Hartanto, berkata mereka mahu menghantar semula pelarian R0hingya yang diselamatkan nelayan tempatan itu kembali ke laut.

Bagaimanapun, pihak berkuasa bertukar pendirian selepas penduduk tempatan membantah dan kumpulan pelarian itu sekarang ditempatkan di rumah penduduk.

Menurut agensi penyelamat Aceh, pelarian R0hingya itu akan diperiksa kakitangan perubatan bagi memastikan mereka bebas C0V1D-19.

Kredit a.kini / videoviralpress

Sumber

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here