Ahli Keluarga Larikan Keranda Mayat dari Van Jenazah Disyaki Pesakit Covid19

0
6284
larikan mayat covid-19

Ahli Keluarga larikan Keranda Mayat dari Van Jenazah Disyaki Pesakit Covid19

Penduduk di Ambon, Maluku menyekat sebuah kenderaan jenazah serta memaksa keluar keranda mayat  yang disyaki meninggal dunia kerana terdedah kepada virus COVID-19.

rampas mayat covid-19

Kejadian tersebut berlaku di Jalan Jenderal Sudirman, Negeri Batumerah, Kota Ambon, Jumaat (6/26 /) lalu, ketika kenderaan jenazah dan beberapa pegawai yang menggunakan PPE sedang menuju ke TPU Hunuth.

“Kejadian itu berlaku petang ini. Orang ramai menghalang ambulans dan mereka membawa keluar mayat.  Orang ramai mendakwa mayat tersebut mati bukan disebabkan oleh COVID-19 tetapi (kerana) barah. Bukan beta (saya) yang mengatakan, “

Tulis pemilik akaun Facebook Glendy Somae Kopong, yang memuat naik video kejadian itu, ketika ditanya dengan teliti.

Di tempat kejadian tersebut berlaku, tidak jauh dari lokasi lokalisasi Tanjung Batumerah, beratus-ratus penduduk dilihat menyekat kenderaan jenazah yang bernombor plat DE 9004 pada  sekitar jam 15.22 Waktu Indonesia Timur.

Dalam kejadian tersebut, orang ramai kelihatan segera membuka pintu belakang kereta yang membawa keranda jenazah dan kemudiannya mengeluarkan keranda itu dan melarikan ke rumah pengebumian.

Ratusan penduduk tidak mahu jenazah penduduk tempatan di situ dengan inisial HK dikuburkan dengan protokol COVID-19.

Beberapa orang pegawai yang menggunakan Peralatan Pelindung Diri (PPE) lengkap berusaha untuk memberi penerangan kepada penduduk tersebut tetapi mereka langsung tidak mempedulikan rayuan pegawai yang bertugas itu.

Ramai yang berteriak dengan kata-kata

“Cinta turun. Cinta turun. Ambil. Kamorang paleng (Anda terlalu banyak). Katongsa saudara Zinc COVID (Saudara-saudara kita bukan COVID),”

Penduduk kampung tersebut berteriak sambil mengeluarkan keranda mayat dari kenderaan yang membawa jenazah itu.

Menurut salah seorang penduduk yang kebetulan berada di tempat kejadian tersebut dan tidak mahu disebut namanya berkata, penduduk tidak mahu si mati dikebumikan dengan prosedur COVID-19.

Menurut beliau, penduduk kampung berkenaan percaya bahawa si mati meninggal dunia bukan disebakan kerana terdedah kepada virus COVID-19 tetapi disebabkan penyakit kanser yang dihadapinya, oleh itu mereka telah mengambil keputusan untuk menghalangi kenderaan tersebut.

https://www.facebook.com/watch/?v=3011198958936014

Pegawai Perubatan Buat Laporan Polis Keluarga Larikan Mayat dari  Van Jenazah

Seorang pegawai Perubatan di Hospital Haulussy Ambon, Jomima Orno melaporkan beberapa orang kaum keluarga si mati pesakit Covid-19 telah melakukan Kekerasan terhadapnya ketika beliau membawa mayat pesakit Covid-19 keluar dari Bilik Pengasingan ke Bilik Wanita, Jumaat (06/26/2020) kelmarin.

van jenazah
Gambar hiasan van jenazah

Kes ini dilaporkan kepada Polis Ambon dengan nombor LP / 531 / VI / 2020. Pegawai Perubatan ini mendakwa telah diianiaya oleh keluarga si mati di hadapan rumah mayat hospital.

Roni Samloy, Peguam mangsa, ketika disahkan oleh Kompas Ambon TV, melalui telefon bimbitnya mengakui bahawa kliennya telah membuat laporan kepada pihak Polis, pada hari Jumaat (6/26/2020) semalam.

“Kami telah melaporkan kasus keganasan kemarin di Polisi Ambon. Kami mendesak pihak polis untuk menangkap pelaku, kerana tindakan mereka di luar kebiasaan dan melanggar undang-undang, kami juga berharap semua pihak dapat melihat proses ini sebagai kes jenayah murni”, ungkap Samloy.

Pemukulan Diduga Berlaku Kerana Pesakit Keluarga Emosi Ingin Dikebumikan Dengan Menggunakan Covid-19. Prosedur Berdasarkan Maklumat yang dikumpulkan oleh Ambon TV Compass, Perbuatan Penderaan Berlaku Ketika Sejumlah Keluarga Mayat Pesakit, Kunjungi Hospital pada Pagi Jumaat.

Diduga salah seorang daripada keluarga si mati yang turut mengasari Sister Orno, juga bertugas sebagai Staf Perubatan di Hospital Umum Masohi, Kabupaten Maluku Tengah.

Baca : 11 kluster baharu Covid-19 dikesan, virus ditemui di papan pemotong daging Beijing

Kes Kekerasan Terhadap Kakitangan Perubatan di Rumah Sakit Ambon Haulussy, Telah Didengar oleh Pengurusan PPNI Pusat.

Mereka Merancang Bersama Pengurus PPNI Provinsi untuk Mengunjungi Polis Provinsi Maluku pada hari Isnin, 29 Jun 2020, esok, Untuk Menguatkan Proses Perundangan dan Jaminan Perlindungan Undang-Undang bagi Pekerja Perubatan.

Artikel: Kumparan.com