Ratusan etnik R0hingya di kem peIarian Indonesia hiIang, dipercayai ke Malaysia

0
53

JAKARTA: Ratusan etnik R0hingya h1lang dari kem pel4rian di Indonesia dan dipercayai diselvdup masuk ke Malaysia, kata pihak berkuasa dan sumber hari ini.

Hanya 112 pelar1an masih tinggal di kem itu yang terletak di Lhokseumawe, Aceh berbanding 400 etnik R0hingya yang tiba di negara itu antara Jun dan September tahun lalu.

Setakat ini, pihak berkuasa Indonesia dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tidak dapat mengesahkan kedudukan pelar1an minoriti Islam dari Myanmar itu.

Bagaimanapun, menurut ketua pasukan petugas R0hingya di Lhokseumawe, Ridwan Jamil, pelar1an terbabit disyaki menghvbungi penyelvdup untuk membawa mereka menyeberangi Selat Melaka menuju ke Malaysia.

“Buat masa ini, kami tidak tahu ke mana mereka pergi, namun mereka boleh melepaskan diri jika mendapat peluang kerana memang itu matlamat mereka (untuk ke Malaysia),” katanya.

Baru-baru ini, sekurang-kurangnya 17 etnik R0hingya dari kem pelar1an Lhokseumawe dan puluhan lagi disy4ki penyelvdup, dit4han polis beberapa ratus kilometer di selatan bandar Medan.

Menurut pihak berkuasa, bandar berkenaan kerap dijadikan lokasi persinggahan untuk menyelvdup masuk ke Malaysia.

Suasana lengang di kem pelarian R0hingya di Lhokseumawe, Aceh di Indonesia selepas ratusan mel4rikan diri. – AFP

Jurucakap Suruhanjaya Tinggi PBB bagi Pelar1an (UNHCR), Mitra Suryono, berkata semua etnik R0hingya itu sudah diminta untuk kekal di kem masing-masing berikutan risiko tinggi jika melakukan perjalanan berkenaan.

“Namun, mereka tetap pergi walaupun kami berulang kali memaklumkan mengenai bahaya dan risikonya, terutama jika menggunakan khidmat penyelvdup.

“Kita perlu ingat bahawa kebanyakan mereka memiliki saudara-mara di negara lain seperti Malaysia dan ini mungkin antara sebab mereka meneruskan perjalanan,” katanya.

Pada 2017, tindakan ker4s tentera Myanmar yang digambarkan penyiasat PBB sebagai pembn0han beramai-ramai, mem4ksa 750,000 orang R0hingya mel4rikan diri melintasi sempadan ke Cox’s Bazar, sebuah daerah di pesisir tenggara Bangladesh.

Sejak itu, ribuan pelar1an membayar ejen pemerdagangan manusia untuk mengeluarkan mereka dari Bangladesh secara h4ram.

Sekjen PBB Minta Bangladesh Pindahkan Rohingya ke Kamp Pengungsi

Menurut agensi PBB, pihaknya telah mengingatkan pelar1an agar tidak men1nggalkan kem mereka berikutan banyak r1siko yang perlu ditanggung.

“Tetapi mereka tetap melarikan diri walaupun kami berusaha  mengingatkan mereka tentang bahaya dan risiko yang dihadapi andai meninggalkan kem termasuk kesan bvruk menggunakan khidmat penyelvdup,” kata jurucakap Pesuruhjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelar1an (UNHCR), Mitra Suryono.

“Tetapi kita harus ingat bahawa kebanyakan daripada mereka mempunyai saudara di negara seperti Malaysia. Itu mungkin salah satu sebab mengapa mereka ingin meneruskan perjalanan,” tambahnya.

Kumpulan hak asasi meny4lahkan kerajaan Indonesia yang mengurangkan k4walan kesel4matan secara drast1k di kem pelar1an apabila etnik R0hingya diletakkan di bawah pemantauan UNHCR bulan lalu.

Walaupun Indonesia tidak menandatangani konvensyen antarabangsa mengenai pelar1an , langkah itu dilihat membelakangkan tanggungjawab mel1ndungi mereka, kata Pengarah Amnesty International Indonesia, Usman Hamid. – AFP

Pelarian Rohingya diselamatkan penduduk kampung Lancok di Aceh Utara, Indonesia. - Foto AFP

Pertengahan tahun lalu, ramai pelarian Rohingya yang terkandas di pinggir laut Indonesia ditarik ke pantai penduduk tempatan selepas pihak berkuasa enggan membantu berikutan b1mbangkan jangkitan C0VID-19.

Difahamkan, kira-kira 94 pelarian terbabit termasuk 30 kanak-kanak yang berlayar menggunakan bot kayu ditemui rosak oleh nelayan pada minggu ini, sebelum dipintas pegawai maritim dari Pulau Sumatera yang menarik mereka ke pantai.

Namun, pihak berkuasa di bandar Lhokseumawe di pantai utara Sumatera itu enggan membenarkan kumpulan terbabit mendarat dengan alasan b1mbang berlaku penyeb4ran C0VID-19.

Justeru, penduduk tempatan yang m4rah mengambil inisiatif sendiri mel0mpat menaiki ke bot dipenuhi pel4rian R0hingya itu dan menariknya ke pantai.

Penduduk yang berkumpul di pantai tempatan bers0rak dengan t1ndakan itu, menurut wartawan AFP yang berada di tempat kejadian.

“Ia tindakan kemanusiaan yang sungguh murni, kami lihat budak-budak dan wanita meng4ndung terk4ndas di lautan,” kata seorang nelayan, Aples Kuari.

Awal hari ini, ketua polis tempatan, Eko Hartanto, berkata mereka mahu menghantar semula pelarian Rohingya yang diselamatkan nelayan tempatan itu kembali ke laut.

Bagaimanapun, pihak berkuasa bertukar pendirian selepas penduduk tempatan membantah dan kumpulan pelarian itu sekarang ditempatkan di rumah penduduk.

Menurut agensi penyelamat Aceh, pelarian Rohingya itu akan diperiksa oleh kakitangan perubatan bagi memastikan mereka bebas C0VID-19.

Indonesia dan Malaysia antara destinasi ‘digemari’ pelarian Rohingya beragama Islam yang mel4rikan diri daripada keg4nasan tentera Myanmar, dengan ribuan cuba menyel4matkan diri menyelvdup masuk melalui laut setiap tahun.

Indonesia selaku negara paling ramai umat Islam di dunia, sebelum ini membenarkan pel4rian R0hingya mendarat dan tinggal di republik itu.

Pend3ritaan pelarian Rohingya bertambah bvruk beberapa bulan lalu kerana banyak negara men0lak mereka berikutan b1mbang menjadi pembawa w4bak C0VID-19. – AFP

Sumber: BH Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Source link