Rumah 2 Tingkat Ada Aircond Tapi Bil Elektrik Cuma RM40 Ke RM70 Sebulan, Begini Cara Jimat

0
1883
jimat letrik

Lelaki ini, Fawwaz Johari berkongsi tip penjimatan bil elektrik yang dilakukan di kediaman 2 tingkat yang telah dipasang ‘Smart Meter’. Katanya, rumahnya juga mempunyai 4 buah bilik dengan setiap bilik ada alat penghawa dingin dan 2 aircond di ruang tamu.

Dan dengan 9 langkah penjimatan yang dilakukan ini, dia dapat mengurangkan bil elektrik di kediamannya pada bulan lepas. Dengan caj sebanyak RM62.30 sahaja.

Rumah 2 Tingkat Ber’Aircond’, Bil Elektrik Kurang RM70 Sebulan, Begini Cara PenjimatannyaRumah saya di Melaka

Bil Elektrik Rumahnya Di Melaka Antara RM40 Ke RM70 Sebulan

Viral hari ni (ketika statusnya dimuatnaik) di media sosial mengenai bil elektrik yang tinggi setelah TNB menukarkan ‘Smart Meter’ yang baru menggantikan meter TNB yang lama.

Saya adalah salah seorang pekerja TNB. Posting saya ini bukanlah bertujuan untuk menjawab atau menjelaskan mengenai ura-ura bil elektrik yang dikatakan meningkat tersebut. Namun hanya untuk kongsikan kaedah dan cara yang anda boleh lakukan untuk menjimatkan bil elektrik di rumah anda.

Ingin saya nyatakan disclaimer disini bahawa kaedah dan cara ini bukanlah saranan daripada syarikat TNB, namun hanya sekadar perkongsian peribadi berdasarkan penggunaan elektrik di rumah kami di Melaka.

Rumah 2 Tingkat Ber’Aircond’, Bil Elektrik RM40 Ke RM70 Sebulan, Begini Cara Jimat

Bil-bil pada bulan-bulan yang lepas tidak pernah melebihi RM70
Rumah 2 Tingkat Ber’Aircond’, Bil Elektrik RM40 Ke RM70 Sebulan, Begini Cara Jimat

Bil Elektrik terkini, hanya sebanyak RM62.30
Sebelum saya mulakan, izinkan untuk saya kongsikan dahulu mengenai latar belakang kediaman kami di Melaka ini. Rumah yang kami duduki ini adalah rumah 2 tingkat. Ia ini mempunyai 4 bilik, dan setiap bilik dipasang dengan alat penghawa dingin. Di ruang tamu rumah pula dipasang dengan 2 set alat penghawa dingin.

Rumah ini secara kebiasaannya di diami oleh ibu bapa saya, dan setiap malam mereka akan memasang alat penghawa dingin di bilik mereka. Manakala bilik-bilik lain pula akan dipenuhi dengan adik beradik saya yang lain pada setiap kali hujung minggu dan setiap kali musim cuti.

Rumah ini telah dipasang dengan ‘Smart Meter TNB’ pada bulan Februari 2019 yang lalu. Di sini saya sertakan gambar bil elektrik terkini rumah saya pada bulan lepas, iaitu HANYA SEBANYAK RM 62.30.

Bagaimanakah kami lakukannya?

9 Cara Jimatkan Bil Elektrik Di Rumah 2 Tingkat Ber’Aircond’

Di bawah ini saya kongsikan tips dan gambar-gambar tentang bagaimana cara ia dapat dilakukan.

Rumah 2 Tingkat Ber’Aircond’, Bil Elektrik Kurang RM70 Sebulan, Begini Cara Penjimatannya1. Gunakan Teknologi Inverter

Pertama sekali, bagi yang menggunakan alat penghawa dingin, pastikan anda menggunakan penghawa dingin yang mempunyai teknologi inverter.

Kesemua penghawa dingin dan peti ais yang ada di rumah kami ini telah dilengkapi dengan teknologi inverter ini.

Harganya mungkin mahal sedikit berbanding dengan peralatan yang biasa, namun anda hanya perlu membayar harga tersebut sekali sewaktu pembelian, dan kemudian anda boleh dapat menikmati penjimatan elektrik yang berterusan dalam jangka masa yang panjang.

2. Peralatan Elektrik Berstatus “5 Bintang”

Apabila anda pergi ke kedai peralatan elektronik seperti One Living, Seng Heng, Home Pro, Courts Mammoth dan sebagainya, anda akan mendapati terdapat tanda 1-5 bintang pada setiap barangan elektronik yang dijual. Belilah barangan yang mempunyai 5 bintang.

Bintang itu adalah Standard yang telah dikeluarkan oleh pihak Sirim untuk menyatakan “Energy Efficiency” peralatan tersebut. Peralatan yang efisien akan dapat lebih menjimatkan penggunaan elektrik di rumah anda.
Rumah 2 Tingkat Ber’Aircond’, Bil Elektrik RM40 Ke RM70 Sebulan, Begini Cara Jimat

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here