Sebak bila Anak kecil ini ziarah kubur dan berpesan kepada arwah ayahnya

0
1153
ziarah kubur

Berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula esok, ziarah kubur menjadi antara aktiviti yang tidak dibenarkan ketika sambutan Aidilfitri.

Bagi seorang kanak-kanak perempuan ini, dia sempat meluangkan masa bagi menziarahi kubur arwah bapa dan neneknya bagi melepaskan rindu yang terpendam.

Momen kanak-kanak itu dikongsi menerusi sebuah video di akaun TikTok @idazaini._ sehingga tular dalam platform berkenaan yang menyentuh sanubari orang ramai.

@idazaini._al-fatihah ayah 🤲❤️♬ original sound – idaa – idaa

Rakaman berdurasi 29 saat itu memaparkan kanak-kanak tersebut yang sopan bertudung menitipkan sedikit ‘pesanan’ buat kedua-dua Allahyarham dan mencium batu nisan sebelum menaburkan bunga di atas pusara berkenaan.

“Tidur awal2 tau. Nanti adik bangun, adik pergi kubur ayah. Adik sayang nenek. Tidur awal2 yer, esok adik datang kejut nenek,” katanya.

Posting video tersebut meraih 244,000 tontonan dan hampir 700 komen warganet yang memberikan pelbagai reaksi dimana rata-rata turut sebak melihat ketabahan seorang anak kecil yang telah kehilangan dua insan tersayang.

@idazaini._

al-fatihah ayah 🤲❤️

♬ original sound – idaa

 

Tak dinafikan, ketika ini macam-macam emosi yang dihadapi rakyat Malaysia. Apatah lagi selepas tengok video macam ni, mudah terasa sebak! Moga kita semua kekal positif, semua yang berlaku ada hikmahnya.

Sumber: ohmymedia, TikTok @idazaini._ 

Source link