Sehari SeIepas Wad H0spital Sultanah Aminah Terb4kar, lni Resp0n SuItan Johor Yg Dinanti Ramai

0
31


Semalam, reaksi ringkas diberikan Tunku Ismail Sultan Ibrahim atau TMJ kepada krajaan Malaysia di Twitter susuIan kebkaran di wad Hospital Sultanah Aminah mencur1 perhatian ramai.

Reaksi TMJ itu dimuatnaik sejurus selepas kejadian kebkaran itu dan sememangnya dinantikan rakyat terutama rakyat johor yang mahukan tndakan pantas kerajaan.

Ia susulan kebkaran di hspital itu pernah terjadi pada tahun 2016 dan sehingga kini belum ada baik pulih sepenuhnya dibuat.

Ini pula titah Sultan Johor

Terbaru, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar berkenan untuk membiayai k0s membaik puIih Wad Perubatan Perempuan Hospital Sultanah Aminah (HSA), Johor Bahru yang terb4kar, petang semalam.

Baginda bertitah akan meIantik k0ntraktor bagi membolehkan kerja-kerja pembaikan dapat dijalankan segera dengan k0s pembaikan dit4nggung sepenuhnya oleh Yayasan Sultan Ibrahim Johor (YSIJ).

” Saya mahukan Pengarah Jabatan Kerja Raya, Pengarah Kesihatan Johor serta Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Johor bersama-sama membincangkan segera peIan pembaikan yang akan dilakukan oleh k0ntraktor.

” Selalunya, kos pembaikan jika dilakukan krajaan akan mengambil sedikit masa kerana terdapat sistem yang perlu dilalui dan saya tidak salahkan kerajaan.

” Oleh demikian saya mahukan kerja-kerja pembaikan dilakukan segera,” titahnya dalam satu kenyataan yang dimuat naik dalam laman Facebook rasmi baginda, hari ini.

Semalam, rakyat Johor dikejvtkan lagi dengan 1nsiden kebkaran di Hospital Sultan Aminah (HSA) namun kali ini melibatkan Wad Perubatan Perempuan 1 yang terletak tidak jauh dari Klinik Kesihatan Mahmoodiah.

Kejadian itu tidak mengakibatkan sebarang kem4tian kerana kesemua 24 pesak1t yang berada di wad berkenaan, berjaya diseIamatkan.

Sebelum ini, HSA pernah mengalami kebkaran iaitu pada Oktober 2016 melibatkan tingkat dua unit rawatan rapi (ICU) selatan yang mengakibatkan enam pesak1t m4ut.

TMJ juga beri ‘nasihat’ padu kepada krajaan

Sementara semalam, menerusi satu perkongsian di Twitter, Tunku Ismail Sultan Ibrahim telah memuatnaik satu hantaran yang difahamkan merujuk kepada kjadian kebkaran di Hospital Sultanah Aminah (HSA).

Tunku Ismail atau lebih dikenali dengan panggilan TMJ telah meminta pihak kerajaan supaya mengambil langkah segera bagi menjamin keselamatan rakyat di Negeri Johor

” Saya menyeru kepada Kerajaan Malaysia agar mempercepatkan peningkatan kemudahan awam di negeri Johor demi rakyat.” tulis TMJ

Entri tersebut mendapat reaks1 warga maya yang rata-rata bersetuju dengan TMJ memandangkan ini bukanlah pertama kali ia berlaku.

Kebanyakan rakyat Johor juga meminta agar krajaan tidak menganak-tirikan negeri Johor.

Kredit a.kiniSumber

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here