Takut tak dapat beraya… 40 individu tak mahu pergi pusat kuarantin Covid19 di Kelantan

0
714
putik pkrc

Ketika 297 jangkitan baharu dicatatkan dalam tempoh 24 jam lalu di seluruh Kelantan, masih ada individu bergejala yang enggan dihantar ke Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) dengan alasan sudah hampir hari raya.

Sehubungan itu, PKRC memberi amaran akan melaporkan perkara itu kepada polis dan mengambil tindakan mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 sekiranya pesakit masih enggan datang ke PKRC atau hospital untuk mendapatkan rawatan.

Pengarah PKRC Kelantan Dr Mohd Azman Yusof berkata, semua individu bergejala itu enggan menjalani kuarantin di tujuh PKRC yang ditetapkan dengan alasan untuk menyambut Aidilfitri bersama keluarga.

“Kumpulan itu memberi alasan mereka tidak boleh beraya jika sudah melapor diri di mana-mana PKRC kerana 1 Syawal tinggal kurang seminggu lagi,” katanya hari ini.

Beliau berkata, petugas kesihatan sedang memujuk dan merayu individu terbabit menjalani kuarantin sekali gus mengelakkan penularan Covid-19 sekiranya mereka dijangkiti virus tersebut.

“Individu yang bergejala perlu ditempatkan di PKRC. Kita bimbang apabila salah seorang ahli keluarga bergejala, kemungkinan besar jangkitan Covid-19 akan berlaku. Kita faham mereka mahu menyambut Aidilfitri di rumah namun ini demi kebaikan semua,” katanya

Sementara itu, Dr Mohd Azman berkata, PKRC Khas Gelanggang Seni di Kota Bharu yang bakal dibuka tiga hari lagi dilengkapi dengan ciri-ciri khas seperti katil klinikal, cardiac monitor dan bekalan oksigen mudah alih sekali gus merupakan yang pertama seumpamanya di negara ini.

Katanya, PKRC yang kelapan di negeri itu, boleh menempatkan 130 pesakit kategori satu dan dua yang berisiko atau pesakit mendapat komplikasi awal Covid-19.

“PKRC ini mempunyai 50 katil dua tingkat untuk pesakit wanita serta 30 katil klinikal (campur lelaki dan wanita) dan akan menjadi sebagai ‘bridging’ antara pesakit dengan Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II),” katanya.

agendaily