Akibat Tergoda…. Wanita Rugi RM3 juta diperdaya lelaki ditemuinya dalam Aplikasi Dating Scam

0
329

Seorang pekerja bank wanita rugi lebih daripada RM3 juta kepada seorang lelaki yang ditemui bernama “John Eric Chen” yang mana dia saling berhubung dan bercinta melalui aplikasi temu janji dan rangkaian sosial yang dipanggil Coffee Meets Bagel.

Wanita Rugi RM3 juta diperdaya lelaki

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Noorzainy Mohd Noor dalam satu kenyataan hari ini, berkata, mangsa yang berusia 51 tahun itu mula mengenali lelaki itu, dipercayai sebagai sebahagian daripada sindiket penipuan cinta, Ogos lalu.

BACA : Ditegur Main Judi Online, Wanita Belasah Suami Guna Batang Besi

“Mereka menjadi rapat dan mula berkomunikasi melalui WhatsApp, dengan menawarkan suspek untuk bekerjasama dengan mangsa dalam usaha perniagaan yang akan melihat mereka meraih AS $ 25 juta,” katanya, sambil menambah bahawa sebagai sebahagian daripada perjanjian tersebut, dia meminta beliau membuat bayaran balik sebanyak AS $ 38,000.

wanita rugi
Beautiful Asian young lady surfing the net with laptop till late night at home

Mangsa membuat 19 pemindahan wang kepada tiga akaun berjumlah AS $ 815,331 (kira-kira RM3.38 juta) yang terdiri daripada gaji, simpanan dan wang yang dipinjam daripada saudara-mara.

Walaupun suspek telah berjanji perkahwinan, dia menjadi tidak dapat dikontrak selepas dia menipu semua wangnya, kata Noorzainy.

“Mangsa membuat laporan polis pada 4 Jun dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan,” katanya.

Beliau menasihatkan orang ramai supaya tidak jatuh cinta dengan seseorang yang baru saja diketahui mereka di rangkaian sosial seperti Facebook dan Instagram, atau memindahkan wang kepada seseorang yang tidak pernah mereka temui.

Wanita Rugi : Penjelasan mengenai Aplikasi Coffee Meets Bagel

Coffee Meets Bagel dicipta oleh tiga adik perempuan: Arum, Dawoon, dan Soo Kang. Laman web ini dilancarkan di New York City pada 17 April 2012.

Pada 10 Mei 2012, Coffee Meets Bagel dilancarkan di Boston.  Pada 24 Oktober 2012, aplikasinya dilancarkan di San Francisco.

Pada tahun 2015, Coffee Meets Bagel dipaparkan di Shark Tank. Mark Kuban, secara hipotesis, kerana dia sudah keluar, menawarkan mereka $ 30 juta untuk membeli seluruh syarikat tetapi mereka menolak.

Pada bulan Mei 2018, syarikat itu menaikkan $ 12 juta dalam pembiayaan Siri B

Pada Februari 2019, Coffee Meets Bagel mengakui bahawa hacker telah mencuri “senarai butiran pengguna tertentu, khususnya nama dan alamat e-mel,” antara akhir 2017 dan pertengahan 2018. Laporan di luar menunjukkan bahawa sebanyak 6,174,513 akaun mungkin terjejas, dan butiran lain termasuk umur dan jantina mungkin diambil juga.

Menyediakan profil mengambil penguji kami kira-kira 10 minit, yang merupakan purata di antara perkhidmatan kencan yang kami uji. Ini memerlukan menjawab beberapa soalan mengenai penampilan fizikal, menulis enam frasa ringkas mengenai diri anda dan kemudian menuliskan tiga perkara yang anda inginkan dalam satu tarikh.

Akaun Facebook diperlukan untuk membuat akaun, serta nombor telefon bimbit. Kopi Bertemu Bagel menggunakan rakan Facebook anda untuk memperbaiki perlawanan anda kerana, menurut laman web mereka, hubungan lebih cenderung untuk berjaya jika kedua-dua orang mempunyai teman bersama.

Maklumat yang dipaparkan pada profil seseorang termasuk pendidikan, pekerjaan, lokasi, ketinggian, etnik dan beberapa perkara lain. Pengguna juga boleh memuat naik sehingga enam gambar ke profil mereka.

Nama-nama, bagaimanapun, tidak ditunjukkan kecuali dua pengguna saling menyukai satu sama lain.

Kencan online boleh kelihatan berbahaya kerana anda tidak pernah tahu siapa yang berada di sisi lain skrin sehingga anda bertemu secara peribadi, jadi kami menyukai tahap keselamatan tambahan ini.

Dengan cara ini, nama dan foto nama sebenar anda tidak terapung untuk orang yang tidak dikenali untuk membuat tangkapan skrin dan berkongsi.

Coffee Meets Bagel mempunyai beberapa persamaan dengan Tinder tetapi lebih menyerupai Bumble dalam wanita yang diberikan kuasa untuk bertindak balas atau mengabaikan perlawanan mereka.

Setiap hari, pengguna lelaki diberikan sehingga 21 pertandingan berpotensi untuk menyukai atau menyalurkannya. Wanita pada gilirannya dapat melihat lelaki mana yang menyukai mereka dan kemudian memutuskan sama ada mahu kembali dan memulakan perbualan.

Melihat profil dan pemesejan adalah percuma, tetapi terpulang kepada pengguna wanita untuk menyukai pengguna lelaki kembali.

Sekali dua orang seperti satu sama lain, sama ada parti boleh memulakan perbualan. Akaun LGBTQ untuk kedua-dua lelaki dan wanita mendapatkan pelbagai pertandingan berpotensi setiap hari. Ini semua dilakukan semata-mata melalui aplikasi mudah alih, kerana tidak ada versi desktop laman web ini.

Bilangan maksimum pengguna yang boleh “suka” secara percuma dalam tempoh 24 jam adalah lima. Ini seolah-olah mengehadkan, tetapi kami menghargai bahawa ini memaksa anda melambatkan dan mempertimbangkan setiap profil dengan berhati-hati dan bukan tergesa-gesa melaluinya.

Dengan Tinder, anda pada dasarnya boleh menyukai setiap pengguna tunggal yang anda jumpai, hanya untuk menamatkan susunan perlawanan yang tidak terurus. Dalam ujian kami, tiga profil palsu kami mensasarkan tiga pertandingan dan tiga mesej dalam 24 jam.

Kami juga mendapati menyekat dan melaporkan kelakuan yang tidak sesuai adalah mudah diakses, sekiranya anda perlu menggunakan ciri tersebut.

Mengalih keluar profil anda adalah mudah jika anda memutuskan anda tidak lagi berada dalam mood untuk kopi atau bagel. Aplikasi ini benar-benar seolah-olah memenuhi keperluan orang yang mencari hubungan yang berterusan, bermakna dan melakukan kerja yang baik untuk membuat proses temu janji dalam talian menyeronokkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here